Melodifestivalen – utvärdering

Ni som följt mig och bloggen ett tag är knappast obekanta med mitt intresse för musik. Under flera veckor har melodifestivalen stundat och igår blev det i den stora finalen klart att Frans representerar Sverige i Eurovision Song Contest. Det blir på hemarenan i Sverige som Frans får uppträda senare i vår, i fjol var det som bekant Måns Zelmerlöf som kammade hem segern i den internationella finalen vilket gör Sverige till värdland i år. Det är 61:e året som den glammiga musikfesten anordnas i Europa och förväntningar är såklart skyhöga, åtmistonde från min sida!

Melodifestivalen 2016

Jag måste säga att startfältet i den svenska melodifestivalen var otroligt starkt. I vanlig ordning ägde 4 deltävlingar rum, något som följdes upp med ”andra chansen” vilket kvalificerade totalt 12 tävlande till den 5:e och sista tävlingen – Den Stora Finalen. Totalt deltog 44 artister där 18 var debutanter och resterande 26 varit med tidigare. Den 12:e mars var det dags att göra upp om segern. Efter en rafflande final stod det klar att det blir Frans med låten ”If I Were Sorry” som får den stora äran att representera Sverige i Eurovision Song Contest 2016. På en andraplats hamnade Oscar Zia och strax därefter Ace Wilder. Nedan följer det fullständiga startfältet:

1. Panetoz – ”Håll om mig hårt”

2. Lisa Ajax – ”My Heart Wants Me Dead”

3. David Lindgren – “We are Your Tomorrow”

4. SaRaha – “Kizunguzungu”

5. Oscar Zia – “Human”  [2:a placering]

6. Ace Wilder – “Don’t Worry” [3:e placering]

7. Robin Bengtsson – “Constellation Prize”

8. Molly Sandén – “Youniverse”

9. Boris René – “Put Your Love on Me”

10. Frans – “If I Were Sorry” [1: a placering]

11. Wiktoria – “Save Me”

12. Samir & Viktor – “Bada nakna”

Eurovision Song Contest 2016

Det blir på Friends Arena som den internationella finalen äger rum. Totalt ryms 65 000 personer på arenan som för bara ett par år sedan byggdes. Det blir onekligen en folkfest utan dess like! Festligheterna tar sin början den 10 maj och pågår i tre dagar. Två semifinalen och en final kommer anordnas. Totalt deltar 26 finalister från Europeiska länder. Det har nu tillkännagetts vilka programledare som leder musiktävlingen; det blir Petra Mede och vår alldeles egna Mums-mums (även kallas Måns Zelmerlöw) som vi får vila ögonen på under samtliga tre shower. Jag har givetvis tjuvlyssnat på samtliga bidrag och måste säga att Kroatiens svängiga dänga hört till storfavoriten! Har ni inte redan lyssnat på denna låt rekommenderar jag starkt att du gör det.

Det finns ännu ett fåtal biljetter kvar till det stora musikkalaset. Du hittar biljetter på ticknet.se. Själv kommer man ju stå på första raden och heja Frans hela vägen fram till segern!