Grillsäsong

vintage_grilling

Sakta men säkert så rullas grillarna fram i alla trädgårdar med stora leenden. Snart är alla trädgårdar runt om i landet fyllda med de maffiga svartblänkande grillarna likt trädgårdstomtar vid juletid. De är klassiska köttbitar, korvar, champinjoner, halloumi och grönsaker som flippas ute i trädgården. Det slår aldrig fel. Direkt när kolet har slocknat efter sista grillningen för året så börjas det längta till när grillen ska tändas igen nästa år. Det fantastiska med grillsäsongen är att matlagningen blir mittpunkten av det sociala. Det grillas, det äts goda tilltugg och det dricks gott. Det blir en fantastisk gemenskap ute i trädgården eller på någon klippa vid vattnet. Alla blir delaktiga på ett helt annat sätt än när det lags mat i de trånga köket.

Ett klassiska samtalsämne när de kommer till grillning är vilket vin som ska drickas eller den frågan är ganska generell när den kommer till mat överlag. Vad är bäst att dricka när man grillar? Till 95% av gångerna så säger folk rött vin. Vilket inte alls är så tokigt. Rent generellt så förknippas rött med kött och vitt förknippas med fisk och fågel. Det är en bra motstock att gå efter men dock så är det så mycket mer man måste tänka på när man väljer sitt vin. Vad är det egentligen för smaker i maten? Är det syrligt? Är det bittert? Det är de som egentligen är det viktigaste när man väljer vin. När det kommer till grillning så ligger det en bitterhet på ytan av köttet. Bitterhet och rödvin är inte direkt någon höjdare. Därför går alla maffiga rödviner bort vid grillning. De bästa röda vinet till grillning är ett fruktigare och småsött vin. Det kommer höja din smakupplevelse på både köttet och vinet. Idag finns det mängder av grillviner att välja mellan så det är ingen komplicerad procedur. Ett bra vitt vin fungerar också bra till grillningen även fast det är kött som ska ätas.

De vinet som är det optimala till grillkvällarna i sommar enligt mitt tycke är rosévin. Vinet som har fått det fula anseendet i Sverige att vara en fjantig dricka eller något som ungdomarna kastar i sig för att bli alldeles för berusade. Dessutom sågs det bland många experter förr att vara en urusel kompromiss mellan vitt och rött. Dock så har det här anseendet ändrats de senaste åren. Vet inte om de bero på om vi reser allt mer runt om i Medelhavet där rosé är en mycket populär vin eller om de finns någon annan bakomliggande faktor. Ta som exempel Frankrike där dricks det rosé i mängder. På tio flaskor som säljs runt om i världen så köps fyra av fransoser. Det positiva med att anseendet har ökat i Sverige är att kvalitén har ökat. Det som är negativt är att rosén är en så pass ung dryck, inte ens hundra år på nacken vilket gör att det inte finns någon historia bakom vinet. Historian är en enormt stor del av vinet i mitt tycke. Tack vare att det inte finns någon historia så behöver inte producenterna ta hänsyn till någon historia vilket gör att de anpassar sig till de som är populärt för stunden så att de kan tjäna så mycket pengar som möjligt. Detta gör att det inte finns ett lika brett sortiment med karaktärer och smaker när de kommer till rosé. Jag hoppas verkligen att den dåliga trenden bryts.

Nu vart det ett väldigt långt inlägg. Det jag vill säga frågan början var, bjud på rosé till nästa grillkväll! Gärna någon som är lite mörkare som har haft en längre druvkontakt. Dessutom så fungerar rosén utmärkt till den ruccolasalladen som man oftast hittar på borden när det vankas grillning.