Hej på er allesammans, det var längesedan vi hördes! Det har varit full rulle sedan nyår och bloggen har helt enkelt fått stå lite vilande. Jag fick mig en riktig tankeställare när jag kikade in här och insåg att en video av Coldplays fantastiska låt Christmas Light spelade huvudperson i mitt senaste inlägg. Julsånger känns onekligen utdaterat i skrivande stund.
Vi är en bra bit in på året 2016 och vad kan vara bättre än en fräsch start för både kropp och själ? Ett av mina nyårslöften detta år är att ägna ett par timmar varje vecka åt någon form av mental träning. Det spelar ingen roll om det handlar om att meditera, läsa en artikel eller kanske gå på en föreläsning. Undersökningar har nämligen visat att man, genom att ägna några timmar per vecka åt att träna sitt psyke, stärker både självkänsla och lättare kan motivera sig till saker och ting i livet. Det låter inte så pjåkigt, va? Nedan har jag delat med mig av en sammanfattning som jag skrivit mest för min egen skull. Feel free att ta del av tipsen!
Vad innebär egentligen begreppet mental träning? Låt mig citera allas vår fria encyklopedi Wikipedia:
Mental träning är ett begrepp inom psykologin och används främst inom idrottsvärlden men har under senare tid blivit allt mer populärt använt av ledare. Mental träning kan definieras som den kognitiva repetitionen av en uppgift inför en viss prestation[1]. Begreppet innehåller en samling tekniker vars syfte är att utöka, förstärka och identifiera önskade tankar och beteenden.
Mental träning kan innehålla en samling tekniker som innefattar visualiseringsträning, målbildsträning, koncentrationsträning, anspänningsträning, motivationsträning och självförtroendeträning. Den mentala föreställningen kan delas upp i två olika perspektiv, den interna respresentationen och den externa respresentationen.
Positiva effekter av mental träning
- Ökad självkänsla
- Bättre sömn
- Förbättrade prestationer
- Mer energi
- Ökad livsglädje
- Förbättrad självkännedom
- Förbättrad hälsa, psykiskt och fysiskt.
Grundläggande mental träning
Till grunden av mental träning hör avslappning, meditations- och andningsövningar där syftet är uppladdning och återhämtning för att få oss mottagliga för positiva budskap. Målet är att öka förutsättningarna för både kropp och knopp att hantera de förändningar och utmaningar som livet för med sig. Studier visar att grundläggande mental träning motverkar stress och trötthet mer än passiv vila vilket säger en hel del om hur viktig mental träning är.
Målinriktad mental träning
Den andra kategorin av mental träning stavas målinriktad mental träning. Denna typ jobbar man med efter att man lagt en bra grund för den mentala träningen. Här läggs mest fokus på att visualisera. Våra liv styrs nämligen mycket av tankeföreställningar och det fina är att vi i stor grad själva kan påverka dessa! Förutom att fokusera tanken och visalisera används även affirmation, dvs positiva ord och meningar.