Recension av Bingos Fotoskola

bingosfotoskola

I slutet av år 2014 gav Bingo Rimér i ett samarbete med skriventen Elin Parmhed ut ”Bingos Fotoskola – pressfotografens bästa tips” , en bok där den tidigare skandalomsusade proffsfotografen delar med sig av sina bästa tips och råd för ett lyckat foto. Såklart har jag läst boken och bestämt mig för att följa upp med en recension.

Bingo Rimér är en av Sveriges absolut främsta fotografer som på 90-talet startade sin karriär som kändis- och flickfotograf. Idag har har dock vidgat sina vyer och jobbar med olika typer av fotografering. Rimér har tidigare i samarbete med Lind & CO givit ut ”En flickfotografs bekännelser” (2010) och ”Snapshots” (2011). Elin Parmhed är fotograf och journalist på frilansande basis och har tidigare jobbat som chefredaktör på tidningen Kamera & Bild.

Bingos fotoskola riktar sig mot både nyblivna hobbyfotografer och fotografer med mer karriärsfokuserade ambitioner. I boken skrivs om grunderna i konsten att fota utifrån ett praktiskt perspektiv. Boken inleds med ett slags lexikon där olika begrepp inom fotografering finns beskrivna, dessa begrepp dyker upp längre fram på arken och att inleda boken med en gloslista känns således som en mycket smart idé. Därefter följer allmänna tips som hur man utnyttjar ljuset på bästa sätt, hur man fångar livliga barn på bild, hur man fotar smart med mobilkameran och mycket mer. Boken är uppdelad i kapitel för att läsaren enkelt ska kunna bläddra sig fram till sitt område, smidigt! Boken bjuder såklart också på tydliga illustrationer och bildexempel för en tydlig översikt.

Jag är stormförtjust i Bingos fotoskola! Boken är snyggt gjord och dessutom lättläst. Matnyttiga tips och råd har mixats med inspirationsbilder och tydliga bildinstruktioner som lockar till entusiastisk fotografering. Jag gillar också att Bingo emellanåt blir lite mer personlig och delar med sig av roliga och intressanta minnen med anknytning till plåtandet. Bingos Fotoskola är en inspirerade bok som får åtminstonde mig inspirerad!